Je bent in je derde trimester en de geboorte nadert. Hier zetten we in deze checklist op een rij wat je allemaal kan regelen voordat de baby er is. Best veel! We hebben het hier in 10 punten overzichtelijk opgeschreven: een checklist voor de geboorte.
Checklist: wat moet ik regelen vòòr de geboorte & kraamtijd?
Er is een baby op komst. In het derde trimester komt er hopelijk wat meer tijd om je rustig te gaan voorbereiden op de geboorte. Er is veel om aan te denken, dus wij hebben voor jou alles op een rijtje gezet om te regelen voordat je baby geboren wordt.

1. Voor je zwangerschapsverlof
a. Werkgever inlichten
Waarschijnlijk heb je dit al gedaan. Als je een baan hebt is het gebruikelijk is om je werkgever in te lichten als je rond de 12 weken zwanger bent, maar je kunt ook nog even wachten. Uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, moet je in ieder geval je werkgever op de hoogte brengen. Je hebt tijdens je zwangerschap bepaalde rechten als zwangere, wij schreven er een artikel over. Je werkzaamheden mogen in ieder geval geen negatieve invloed op je zwangerschap hebben en er moet gelegenheid zijn om onder werktijd naar afspraken met je verloskundige of gynaecoloog te gaan. Lees hier meer over je rechten tijdens je zwangerschap op werk.
b. ZEZ-uitkering aanvragen
Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken (de regeling Zelfstandige en Zwanger). De uitkering kun je laten uitkeren zes tot vier weken voor de dag na de uitgerekende datum en hij loopt minimaal tien weken na je bevalling door. Dit is dan je zwangerschapsverlof als ondernemer. Vanaf week 24 kun je dit aanvragen, tot uiterlijk twee weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Bij de UWV kun checken of je in aanmerking komt voor een ZEZ-uitkering.
2. Erkenning aanvragen
Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je als partner je kind erkennen bij de burgerlijke stand om juridisch ouder te zijn. Je kunt dit na de geboorte doen, maar ook van tevoren. Het heet dan ‘erkenning van de ongeboren vrucht’ en vanaf het moment van erkennen ben je één van de twee juridische ouders.
Er wordt aangeraden om dit al tijdens je zwangerschap te doen, zodat de erkenning ook bij eventuele vroeggeboorte is geregeld. Je hebt hier na de geboorte namelijk maar drie dagen de tijd voor. Als jullie je kind de achternaam van de partner willen geven, moet de moeder mee naar het gemeentehuis om toestemming te geven, wat vlak na de bevalling niet aan te raden is. Voor een goede selfcare, zorg je ervoor dat je de eerste weken na de bevalling niet dit soort ondernemingen gaat maken. Hier lees je meer over het erkennen van je kind.
3. Verzekeringen checken
Met de nieuwe situatie op komst, is het verstandig even je verzekeringen te checken, zoals je auto-, woon-, zorg- en reisverzekering. Het is handig opnieuw even te overwegen hoe jij verzekerd wil zijn. Handig om uit te breiden naar een gezinspakket want dan ben je verzekerd voor inzittenden bijvoorbeeld.

4. Baby uitzetlijst
Je baby heeft in wezen niet veel meer nodig dan jouw warmte, liefde en voeding. Maar het is zeker handig en praktisch om meer in huis te halen dan dat. Er zijn veel lijsten te vinden op internet, wij maakten een natuurlijke en minimalistische baby uitzet lijst, waarin jij eigen keuzes kan maken in wat je belangrijk vindt. Hier vindt je ook een uitzetlijst voor een tweeling.
5. Geboorteplan maken
Niet verplicht, maar het kan wel van grote meerwaarde zijn, om een geboorteplan te schrijven. Al schrijf je maar kort op welke dingen jij belangrijk vindt en die jij nodig hebt tijdens de bevalling en de eerste dagen erna, dan ben je al een heel eind. Vanaf een week of 30 is het wel handig om alvast je wensen vast te leggen, zodat je vervolgens ruim de tijd hebt om over je keuzes na te denken en ze te bespreken met je partner en geboortewerkers.
Voor sommige wensen moet je misschien iets regelen en het kan zijn dat je andere oplossingen moet zoeken. Soms is het nodig om in een ander ziekenhuis te bevallen dan je van plan was, omdat er bijvoorbeeld geen bad is of bepaalde pijnbestrijding niet mogelijk is. Of het kan zijn dat je tóch wilt overstappen naar een andere verloskundige, omdat jullie niet op één lijn blijken te zitten.
6. Hechtingsplan & kraamplan maken
Steeds meer ouders maken naast een geboorteplan ook een hechtingsplan en kraamplan. In het hechtingsplan omschrijf je welke stappen je wilt nemen voor een optimale hechting tussen jou en je baby. In een kraamplan kun je vastleggen hoe je de kraamtijd en kraamzorg graag zou willen invullen. Je kunt hierin je wensen opschrijven en bespreken met je kraamverzorgster.

7. Voorbereiden bevalling
In deze lijst hebben we overzichtelijk producten verzameld die handig zijn om te hebben voor je bevalling. Kies daarbij zelf wat je prettig vindt:
- Muziek & oefeningen die je wilt luisteren tijdens de bevalling
- Sfeermakers zoals gedimd licht & (parafinevrije)kaarsjes
- Een birth ball/baarkruk/baarschelp/cub
- Een bevalbad & zuiver zeezout bij badbevalling
- Handdoeken en badjas
- Comfortabele kleding
- Foto’s, edelstenen, geuren en/of affirmatiekaarten die jou kracht & ontspanning geven
- Gezonde snacks zoals fruit en een dadelbar.
- Kraampakket
8. Checklist van die dingen je gevraagd worden door je verloskundige en kraamverzorgende
a. Kraampakket
Je kraamverzorgende en verloskundigen zullen je vragen om minstens zes weken voor de uitgerekende datum je kraampakket in huis te hebben. In het kraampakket zit alles dat je nodig hebt voor een thuisbevalling, maar die moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis wilt bevallen, omdat het altijd anders kan lopen. Ook zitten er producten in voor de kraamtijd die je nodig hebt als je uit het ziekenhuis komt. Als je aanvullende verzekerd bent, wordt een kraampakket naar je opgestuurd. Zo niet, dan moet je zelf een kraampakket aanschaffen. vergelijk hier verschillende kraampakketten. Uiteraard raden wij een Natuurlijk Kraampakket aan, omdat je hiermee de meest duurzame keuze maakt en tegelijkertijd de meest gezonde en liefdevolle start voor jou en je baby.
b. Klossen & ondersteek
Vanaf week 37 moet de hoogte van je matras ongeveer 70-80 centimeter hoog zijn. Vraag even na welke minimumhoogte jouw verloskundepraktijk en kraamzorgbureau hanteren. Je kunt hiervoor klossen (bedverhogers) huren of lenen via (online) thuiszorgwinkels. Vraag ze vóór week 36 aan, zodat je zeker weet dat je ze op tijd in huis hebt. Ook een ondersteek kun je bij een thuiszorgwinkel krijgen.
Ook een bevalbad kun je huren via verschillende online winkels, maar misschien is er in jouw buurt ook een verloskundigepraktijk, doula of geboortecoach die ze verhuurt.
c. Vluchttas
Omdat je nooit weet hoe je bevalling zal verlopen is het sowieso fijn om een ziekenhuistas in te pakken. Dit wordt ook wel een ‘vluchtkoffer’ of ‘vluchttas’ genoemd, zodat alles wat je in het ziekenhuis nodig hebt op tijd klaarstaat, ook als je thuis wilt bevallen. Handig als deze zeker rond week 37 klaar staat, want je weet nooit hoe het loopt. Je kunt er de lijst van punt 7 voor gebruiken.

9. Coconnen
In de laatste weken hebben jij en je baby veel baat bij het lekker gaan coconnen. Dit houdt in: rustig aan doen en meer naar binnen richten. Zo kun je je het beste voorbereiden op de bevalling en spaar je genoeg energie voor de tijd die komen gaat. Vergis je niet want hoe meer rust je nu neemt hoe meer baat je er straks bij hebt. Meer rust zorgt onder andere voor meer energie voor een vlotte geboorte en een sneller herstel straks.
Je kunt je afvragen: is het nodig om de babykamer af te hebben voordat je baby geboren wordt?. Misschien wil je wel liever de baby bij je op de kamer laten, want dit heeft vele voordelen. En mocht je toch door nesteldrang willen gaan verbouwen en verven etcetera, let dan extra goed op dat de producten die je gebruikt geen giftige stoffen bevatten. Tegenwoordig heb je ook gezondere & duurzame opties.
a. Babykleertjes wassen
De cocon tijd is ook een mooie tijd om de babykleertjes en ander textiel zoals hydrofiele doeken en beddengoed te wassen voor gebruik. Baby’s moeten hun weerstand nog opbouwen en hebben een kwetsbare huid, die extra gevoelig is voor bacteriën en schadelijke stoffen. Bij de productie, opslag en het transport kan kleding in aanraking komen met pesticides, chloor, synthetische verfstoffen, chemische anti-kreukmiddelen en stof. Daarom dus goed om alles van te voren te wassen, met een natuurlijk wasmiddel zonder synthetische ingredienten uiteraard.
b. Geboortekaartjes
Ook heerlijk deze tijd om te checken of je adressenlijst up tot date is voor het verzenden van geboortekaartjes. Naar wie en wat voor een geboortekaartjes wil je straks gaan versturen? Een leuk klusje voor in je zwangerschapsverlof. Er is tegenwoordig ook veel keuze op het gebied van duurzaam je geboortekaartje laten printen. Ook een leuk idee: op groeipapier laten drukken, zodat er straks bloemetjes uitkomen!
c. Oppas regelen?
Als je al een of meerdere kinderen hebt, kun je je afvragen of je graag wilt dat je kinderen bij de geboorte zijn. Dit kan, als het voor beide partijen goed voelt, een prachtige ervaring zijn. Voel je je er niet comfortabel bij? Dan is dit een goede tijd om een oppas te vinden die stand-by kan staan. Kies iemand bij wie je kind zich helemaal vertrouwd voelt want het kan best spannend zijn om een broertje of zusje te krijgen en je wilt dat de oppas dit goed kan opvangen.
d. Doula?
Misschien heb je al een doula, of misschien voel je, nu de bevalling nadert, dat het toch fijn is om er een extra persoon bij te hebben die je een stukje emotionele steun kan geven. Lees hier alles over de voordelen van een doula.
e. Je buik vastleggen?
Wil je jouw buik mooi vastleggen? Dit kan door mooie foto’s met een zwangerschapshoot, maar ook kan je bijvoorbeeld een mooie tekening laten maken of een beeldje laten maken. Keuze te over en volg jouw wensen hierin.
f. Babymoon
Nog even samen op vakantie of een weekendje weg? Na de geboorte zijn jullie niet meer alleen en zal het minder makkelijker worden om er samen even tussenuit te gaan. In een babymoon kan je nog even bewust samen zijn en alles bespreken wat er nog te bespreken valt, voordat er straks een kleine in jullie midden is. Bovendien kan samen er tussen uit ontspanning brengen, waardoor je relaxter de bevalling ingaat.

10. Bereid de kraamtijd voor
Als laatste: bereid je kraamtijd goed voor en onderschat deze tijd niet. Er is veel aandacht op de bevalling, wat heel goed is, maar de kraamtijd wordt soms een beetje vergeten waardoor veel ouders zich overvallen voelen. In het boek: Omarm de kraamtijd staan veel fijne tips over het voorbereiden van je kraamtijd. We schreven ook een artikel over goede zelfzorg in de kraamtijd en in het Postpartum plan staan veel tips waar je aan kan denken.
Lees meer om je voor te bereiden op de Kraamtijd:
Natuurlijk Kraamzorg; wat heb je nodig?
Tips om je voor te bereiden op de bevalling
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips