Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 22 weken zwanger
Waterbevalling
Jij hebt vast al veel nagedacht over de bevalling en bent van alles aan het voorbereiden. Ga je thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis bevallen? In elk geval zou je kunnen kiezen voor een badbevalling. Bevallen in water (in een bevalbad) kan veel voordelen hebben, zoals minder pijn en stress, je vrijer kunnen bewegen, de weldadige werking van warm water en de baby kan de overgang van de baarmoeder via het water als vriendelijker en geleidelijker ervaren. Lees hier over de geschiedenis, voordelen en eventuele risico’s van een bevalling in water.
Voorbereiden op de bevalling
Ben jij je al langzaam aan het voorbereiden op de bevalling? Hier zijn wat vragen waar je alvast over na kan denken:
- Wie wil ik bij de geboorte hebben?
- Waar voel ik me veilig en waar wil ik bevallen?
- Welke baringshoudingen lijken me fijn?
- Wil ik synthetische pijnstilling of andere manieren om om te gaan met pijn(sensaties) tijdens de bevalling?
- Wil ik (natuurlijke) pijnbestrijding?
- Wil ik ingeleid worden? (bijvoorbeeld bij langdurig gebroken vliezen)
- Wil ik een hands-off bevalling?
- Wil ik een badbevalling?
- Vind ik informed consent belangrijk?
- Wil ik een ruggenprik?
- Wil ik een knip, liever natuurlijk scheuren of leren over hoe je dit mogelijk kunt voorkomen of wat dit juist kan veroorzaken?
- Waar wil ik informatie vandaan halen, naast bij mijn verloskundige?
- Als er complicaties optreden, wat wil ik dan? En wat zijn de dingen en situaties die mogelijk voor complicaties kunnen zorgen?
- Wil ik een oxytocine prik?
- Wil ik het aantal cm ontsluiting weten? En wat kan ik met die informatie?
Geboorteplan, kraamplan en hechtingsplan maken
Dit is een mooi moment om een start te maken met het schrijven van een geboorteplan, kraamplan en een hechtingsplan, als je daar nog niet aan begonnen bent.
Met een geboorteplan plan je niet de geboorte, maar geef je aan wat voor jou en je partner de omstandigheden zijn waar je je meest comfortabel bij voelt om te baren. Lees hier meer tips voor het schrijven van jouw geboorteplan.
Het hechtingsplan op de eerste dagen waarin een belangrijk deel van de hechting plaats vindt. In het kraamplan schrijf je over hoe je, je kraamtijd wilt indelen. Hier lees je over de kracht van hulp vragen in de kraamtijd.
Een collage maken met plaatjes en affirmaties kan ook inzichtelijk zijn.
Zwangerschapsbrein
Maar óók geen plan is goed! Alleen moet je dan misschien wel je verloskundige, vroedvrouw en steun van je omgeving compleet kunnen vertrouwen. En misschien wil je dan wel een geboorteplan schrijven voor het geval je naar het ziekenhuis moet (mocht je voor een thuisbevalling kiezen).
Sommige vrouwen kunnen beter bij zichzelf blijven en beter bij hun gevoel en intuïtie, door het liefst niet zo veel te plannen of andere dingen te doen of lezen, vooral dingen die in ons brein gebeuren dus. In plaats daarvan zou je ook kunnen denken aan je creativiteit aan te wakkeren, zoals dansen, met andere zwangere vrouwen samen zijn, tekenen, koken of lekker in de tuin bezig zijn. Dingen die je meer in je lichaam laten zijn en minder in je hoofd, zoals ook bijvoorbeeld in de natuur zijn of in stilte zitten. Hoe kom jij dichter bij jezelf en hoe ziet jouw creatieve expressie eruit?
Plan voor de kraamtijd
Ook kun je al een start maken met een postpartum-plan. Met een postpartum-plan ga je nadenken over o.a. hoe je de kraamtijd wilt indelen en wie je om hulp vraagt ter ondersteuning van jouw herstel.
En ook na de bevalling, kun je alvast nadenken over de volgende vragen:
- Wanneer knip je de navelstreng door? (Of wil je een lotus bevalling?)
- Wat wil je met de placenta?
- Wie kleed jouw baby aan?
- Wil je gelijk de baby laten onderzoeken, of laat je het gouden uur zijn werk doen?
- Wanneer wil je je baby voor het eerst in bad doen?
- Wil je borstvoeding geven?
- Wil je je baby vitamine K en D geven?
- Wil ik een mutsje op tijdens het gouden uur?
- Vanaf wanneer en hoeveel kraamvisite wil je ontvangen?